MASAL 25

DERLEME YERİ: TAVAS, EBECİK KÖYÜ

ANLATAN: CEMİLE ALADI,1928 DOĞUMLU

MASAL

Eveli bi adam varımış. Garısı öldükden sona adam bi da evlenmiş. Evlendi garı, ''çocuklarını dağa atasen seninnen ozuman evlenirin'' deye şart goşmuş. Bunun üstüne adam çocukları alıp dağa odun etme bahanasıyla götürmüş. Bubaları, ''ben hurda odun etcen, ben burdeyin siz biraz doleşin'' deyo. Bubaları çama bi çan asmış. Bubaları ''bu çan çaldıkça ben burdeyin demektir'' deyo. Çocukla da bubalarının odun etini sanarak gezmişle. Daha sona çocukla bubalarının odun etti yere geldiklerinde bubaları orda yomuş. Emme hala çan çıngırdeyomuş. Çocukla öte bakmışla, beri bakmışla bubaları yomuş. Daha sona çocukla ''tın tın gabecik, bizi aldatıp giden bubecik'' deye alamışla. Alaşıp çığrışdıktan sona ''nere gidelim'' deye etraflarına bakdıklarında bi tarafta horaz ötüyomuş, bi tarafta duman tütüyomuş. Çocukla duman tüten yere gitme gara vemişle. Duman tüten yere geldiklerinde bi dev garısı oturup durumuş. Memelerini akasına atmış, yaykanıyomuş. İki çocuk siğirdip varıp garının memelerine emmişle. Garı, ''ben size yedim emme mememden emdiniz, size afettim.Siz benim biyo başıma bakıverin'' deyo. Dev garısının başına bakıvemişle. Aslında garının başında goca bitle, pirele vamış. Emme çocukla korktuklarından  ''başında altınla va'' devemişle. Çocukla başınde bitlere öldürüp öldürüp, ''altın gibi başında güze güze şelerin va'' deyolamış. Dev garısı, ''E haden bakam, şimdi buradan garaçay geşçek, onun ardından Akçay geşçek. Siz bene Akçay geçeken haba verin'' deyo. Dev garısı almış gitmiş çocuklara akçaya bele belevemiş. Dev garısı çocuklara suya beledikden sona, gızla olanın her yanı altın olmuş. Çocukla evlerine doru yola çıkmışla. Onan eve geldine gören horaz, ''gıgıdı gıgı, gıgıdı gıgı, altınlı bıllam gelik geli, altın suyuna batıp geli'' deyo. Sona çocuklara ölek ören bubası ''zengin olduk'' deye seviniyo. Bunun üzerine öve ana , ''kendi çocuklarına atıp geldin yere benim çocuklara da at ge'' deyo. Bubaları da çocuklara aldı gibi kendi çocuklarını attı geldi yere atıp geliyo. Sona o çocukla da ''duman tüten yere mi gidelim, horaz öten yere mi gidelim'' deye düşünüken duman tüten yere gitme gara veriyola. Duman tüten yere vadıklarında dev garısı memelerini arkasına atmış çamaşır yaykeyomuş. Sona çocukla dev garısının yanına varıyola. Emme memelerine öbür çocukla gibi emmeyola. Dev garısı, ''biyo çocukla başıma bakıveseniz ya'' deyo. Bunun üzerine çocukla dev garısının başına bakıveriyola. Başına bakıvediklerinde ''ayı gibi dana gibi bitlerin, pirelerin va'' deyola. Sona gari dev garısı, Akçay geşçek, garaçay geşçek, garaçay geliken haba verin'' deyo. Çocukla garaçay geçeken haba veriyola, dev garısı çocuklara garaçaya bele belevemiş. Çocuklan her yanlarına ilanla, çiyanla sarmış galmış. Çocukla evlerine doğru yola çıkıyola. Horaz onnan geldine görünce, ''gıgıdıgıgık, gıgıdı gıgık, ilanlı bılla gelik geli, ilanlı suya batık geli'' deye ünnemiş. Çocukla ilanlara, çiyanlara silkinivemişle. Kötüle bölece cezasını bulmuş. Eyile yarın buradan geşçeklemiş.

Kaynak: DR.MUSTAFA ARSLANDENİZLİ YÖRESİNDEN DERLENMİŞ MASALLAR İNCELEMEMETİNLER KİTABI